vrijdag 12 september 2008
Zoektocht is uit!
Mijn nieuwe boek is uit! Mooi moment als het eerste exemplaar in je hand ligt en je het eindelijk kunt ruiken en voelen. Bijna een jaar lang was het alleen een spookachtige presentie op de PC, maar nu is het fysiek geworden.
Daarna komt meteen de angst omhoog. Heb je inderdaad die laatste correctie uitgevoerd? Is de vormgeving correct en consistent? Is het citaat correct weergegeven?
Ik ging er even voor zitten om een idee te krijgen hoe een lezer het boek zou vinden. De cover was een schilderij van Noelle Bruin, de tekst heeft een hele persoonlijke geschiedenis. Je ziet flitsen van de plaatsen en tijden waar je het allemaal schreef. De eerste tekst was nog in Bussum maar de laatste is alweer in Steenwijk geschreven. En in Huizen was de redactie. Dat dekt een periode van vier jaar. Zo'n boek gaat echt een tijd met je mee.
En dan vraag je je af wat een lezer ermee moet, met die gedachten van jou. In het voorwoord vraag ik om geduldige lezers, want het is soms niet makkelijk. Ik schrijf redelijk doorzichtig, maar ik schrijf over subtiele problemen. Zit iemand daar op te wachten?
Je weet alleen dat je het boek hebt geschreven omdat niemand anders het deed en je het gevoel had dat het er van komen moest. Je schrijft toch eigenlijk voor jezelf. En dan kijk je om je heen om te kijken wie nog meer op Zoektocht is naar de verloren God.
Ze zeggen weleens tegen me: waarom publiceer je bij zo'n kleine uitgeverij? Boekscout is (nog) geen grote, dat is waar. Het is een POD uitgever, wat betekent: geen voorraden, geen presentie in boekwinkels en geen grote reclame campagne.
Maar ik ben ook geen literair genie en ik hoef niet zo nodig op TV. Ik schrijf geen bestsellers.
Ik vind dat dit juist het publicatie concept is van de toekomst. Iedereen kan zijn boek op de markt brengen en ik sta dan ook gewoon tussen huisvrouwen en gepensioneerde amateurs die iets van zichzelf kwijt wilden, al is het maar voor veertig geinteresseerde familieleden.
Dat is democratisch vind ik, geen screening, geen censuur vooraf, geen elite die commercieel en literair en theologisch toetst.
Als anarchist kan ik in me die egalitaire benadering heel goed vinden.
Daarom blijf ik bij Boekscout. Ze geven namelijk prachtige boeken uit.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten