Er is maar één ding erger dan afwassen, en dat is eindredactie.
Gelukkig hebben we behalve een vaatwasser ook een spelling- en grammatica controle. ik heb de nieuwste gekocht.
Eindredactie is makkelijker dan ooit omdat in WORD bij voorbeeld de grammatica controle tussen tientallen hopeloos irrelevante opmerkingen nog weleens raak scoort. Hoofdletter vergeten of spatie teveel bij voorbeeld, of geen congruentie van geslacht of getal. Maar die gevallen zijn zeldzaam. Meestal leidt het alleen maar af.
Ik merkte dat ik soms een alinea veranderde alleen maar om te kijken of ik de groene onderstreping kon weg krijgen. Vaag taalgebruik stond er dan soms – vaag, omdat het geen standaard zin was maar genuanceerd geformuleerd. Maar ik weet nu hoe je de knop “negeren” moet gebruiken.
De rode onderstreping is van een andere orde. Ik dicteer vaak met Dragon en als die het correct hoort – 99% tegenwoordig – dan is het ook altijd correct gespeld. Althans volgens de ingebouwde woordenlijst. WORD denkt daar soms anders over en dan moet je een beslissing nemen.
Zonder het te willen neem je beslissingen die zijn beïnvloed door de programma’s die je gebruikt.
Zo zeg ik nooit meer “niks” maar altijd “niets” omdat WORD dat verkeerd vindt. Ik heb het nooit meer over “iets onaardigs” – is vaag – maar over een onaardigheid, waar WORD geen bezwaar tegen heeft.
Gisteren schreef ik zomaar op, dat God de wereld in zes dagen heeft geschapen.
Mijn Hitchens Redaction and Interpretation Software - een programma in WORD - zette dat meteen vol groene strepen.
“Vaag of misleidend taalgebruik” stond er, want hij spreekt uiteraard ook Nederlands.
Bij de suggesties vond ik:
“De kosmos is uit de Big Bang voortgekomen.”
Het is alsof je vaatwasser ook de tafel dekt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten